Загальна інформація про дослідження
Лактоферин – глікопротеїн, який синтезується нейтрофілами, мононуклеарними фагоцитами і епітеліальними клітинами, він міститься в секреторних рідинах, таких як слина і грудне молоко. Завдяки своїй здатності зв’язувати залізо, лактоферин перешкоджає бактеріальному росту, зменшуючи біодоступність залоз для бактерій. Даний ефект посилюється в присутності специфічних секреторних IgA-антитіл проти бактерій. Лактоферин володіє також бактерицидними властивостями: разом з лізоцимом білок пошкоджує клітинну мембрану бактерій.
При інфекційних захворюваннях кишківника нейтрофіли спрямовуються до уражених тканин і вивільняють гранули різних типів. Лактоферин належить до вторинних специфічних гранул і вивільняється одночасно з іншими лізосомними білками в процесі фагоцитозу. Таким чином, лактоферрин є маркером активності лейкоцитів при інфекціях шлунково-кишкового тракту. Збільшення кількості лейкоцитів у калі вказує на запалення при бактеріальних інфекціях, таких як Shigella, Salmonella, Campylobacter jejuni і Clostridium difficile, тоді як для більшості вірусних інфекцій характерний запальний процес з незначною міграцією нейтрофілів.
Підвищення рівня цього біомаркера відзначено також у пацієнтів з хронічними запальними захворюваннями кишківника, наприклад, виразковим колітом і хворобою Крона. Лактоферин в фекаліях має високу стійкість і легко може бути виявлений імунохімічними методами. У дітей і дорослих хронічні запальні захворювання кишківника можуть протікати з розвитком цілого ряду неспецифічних клінічних симптомів, включаючи біль у животі і діарею. H & R Lactoferrin призначений для діфференціаціальної неівазівної діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту із запаленням (інвазивна бактеріальна інфекція, запальна хвороба кишківника і т.п.) і без запалення (вірусні інфекції, токсикогенні і т.п.).