Загальна інформація про дослідження
Ліпаза – один з декількох ферментів, які виробляються в підшлунковій залозі і входять до складу панкреатичного соку. Амілаза розщеплює вуглеводи, протеази – білки, а ліпаза розщеплює жири. З підшлункової залози панкреатичний сік, що містить ліпазу, через панкреатичний протік потрапляє в дванадцятипалу кишку, де допомагає перетравити їжу.
У нормі тільки невелика кількість ліпази циркулює в кров’яному руслі (через природне оновлення клітин підшлункової залози). Коли відбувається пошкодження підшлункової залози, як при панкреатиті, або панкреатичний протік блокується каменем або пухлиною, ліпаза починає у великих кількостях потрапляти в кровотік, а потім і в сечу.
Як необхідно підготуватися до даного аналізу?
Інтерпретація результату
Причини підвищення активності ліпази:
• гострий панкреатит. Ліпаза починає підвищуватися через 2-6 годин після пошкодження підшлункової залози, досягає максимуму через 12-30 годин і зазвичай поступово знижується протягом 2-4 днів;
• гострий панкреатит;
• хронічний панкреатит. При хронічному панкреатиті активність ліпази спочатку помірно підвищена, проте потім може знижуватися і приходити в норму в міру збільшення ураження підшлункової залози;
• травма підшлункової залози;
• рак підшлункової залози;
• закупорка (каменем, рубцем) панкреатичної протоки.
Причини зниження активності ліпази:
• зниження функції підшлункової залози;
• муковісцидоз (кістозний фіброз) підшлункової залози - важке спадкове захворювання, пов'язане з ураженням залоз зовнішньої секреції (легень, шлунково-кишковий тракт);
• видалення підшлункової залози.