Загальна інформація про дослідження
Персик (персикове дерево) – рослина із сімейства рожевих, підрода мигдаль, поширена у теплих частинах помірного клімату. Плоди персикового дерева – персики і нектарини, що широко вживаються в їжу, відрізняються між собою наявністю або відсутністю бархатистості шкірки.
Персики є поширеною причиною алергії у дітей та дорослих, яка може виявитися як оральним алергічним синдромом (свербінням, печінням, почервонінням та набряком ротової ясен, губ, язика), алергічним ринокон’юнктивітом, так і системними реакціями (кропивницею, нападом бронхіальної астми).
З персика виділено кілька алергенів, найбільше значення серед яких мають алергокомпоненти Pru p1, Prup3, Prup4. жителі ж Центральної та Північної Європи, сенсибілізовані до пилку берези, навпаки, мають реагінові антитіла до Pru p 1.