Загальна інформація про дослідження
Основні алергени вівса (вівсяного борошна) – це глютеноподібні білки. Вівсяне борошно, так само як і пшеничне, – один із компонентів різних продуктів харчування, тому при сенсибілізації організму до нього треба бути уважним, обираючи продукти харчування. Часто спостерігається перехресна алергія до пилку злакових трав (пирій повзучий, тимофіївка лучна, ковила та ін.). Овес є гіпоалергенним продуктом і тому часто входить до складу лікувальних дієт. Аналіз на алергію до нього використовується для безпечного введення в лікувальні дієти.
Симптоми алергічної реакції на овес – це зазвичай почервоніння та свербіж шкіри, нудота, блювання, біль у ділянці живота та діарея, ангіоневротичний набряк, ринокон’юнктивіт, набряк гортані, кашель та бронхоспазм аж до розвитку системних реакцій, таких як анафілактичний шок.
Кількісне визначення специфічних IgE-антитіл дозволяє оцінити взаємозв’язок між рівнем антитіл та клінічними проявами алергії. Низькі значення цього показника вказують на низьку ймовірність алергічного захворювання, тоді як високий рівень має високу кореляцію із клінічними проявами захворювання. При виявленні високих рівнів специфічних IgE можна передбачити розвиток алергії у майбутньому і яскравіший прояв її симптомів.