Загальна інформація про дослідження
Риба є одним із основних харчових алергенів. Гіперчутливість до неї може виявлятися як легкими симптомами, і важкими анафілактичними реакціями. Однак нерідко особи, сенсибілізовані одного виду риби, можуть без будь-яких симптомів вживати інші її різновиди.
Великі дослідження балтійської тріски вперше ідентифікували парвальбумін – саркоплазмовий Ca2+-зв’язуючий білок як алерген риб. Парвальбумін виробляється тільки у хребетних тварин, у високих концентраціях міститься у м’язах риб та амфібій. Цей білок відомий як основний алерген IgЕ-опосередкованих реакцій у 67-100 % випадків. Крім парвальбуміну, ідентифікований ще один алерген у риб – колаген І типу, який може бути у 30 % випадків причиною алергії на рибу. Колаген є білок сполучної тканини, який присутній у великій кількості в м’язах, шкірі і в кістках риб. Як парвальбумін, так і колаген можуть бути причиною перехресної алергії. Оселедець також небезпечний наявністью в ньому парвальбуміну. Цей протеїн не зникає повністю після обробки, включаючи тепловий спосіб.
Серед біогенних амінів риби найбільш токсикологічно значущим є гістамін. У свіжій рибі вміст гістаміну, як правило, не перевищує 10 мг/кг, однак у продуктах, виготовлених із скумбрієвих, оселедцевих та тунцевих порід риб, були зафіксовані значно вищі рівні його концентрації.
Специфічні IgE-антитіла до оселедця виявляються у деяких пацієнтів з атопічним дерматитом, а також у дітей із харчовою алергією.
Харчова алергія на оселедець може швидко виявлятися, відразу після її вживання, частіше шкірним висипом (кропивницею) або свербінням слизових оболонок ротової порожнини. Більш серйозні прояви можуть включати набряк тканин обличчя, горла і ротової порожнини, утруднення дихання і задуха, болі в животі, нудоту і блювання. Тяжкі форми алергії позначаються як анафілаксія, можуть виявлятися різким зниженням артеріального тиску (анафілактичний шок), втратою свідомості, комою. Прогноз алергії на рибу можна опосередковано визначити за кількістю з’їденої риби та тяжкістю проявів алергічної реакції: якщо важкі симптоми виникли на невелику кількість, то алергію можна вважати тяжкою. Найчастіше алергія на рибу проявляється ще в дитинстві, але може початися у дорослих і залишитися на все життя.