Загальна інформація про дослідження
Алерген яйця багатокомпонентний і містить видоспецифічні білки, різні за температурною та ферментативною стійкістю. Жовток курячих яєць – слабкий та менш активний алерген, ніж білок. Основний алерген жовтка – вітелін, який здатний руйнуватися при термічній обробці.
Для алергічної реакції необов’язково наявність великої кількості речовини.
Симптомами непереносимості яєць зазвичай є почервоніння та свербіж шкіри, ангіоневротичний набряк, ринокон’юнктивіт, набряк гортані, кашель та бронхоспазм, нудота, блювання, біль у ділянці живота та діарея.
Слід пам’ятати, що яйця можуть входити до складу різних продуктів, наприклад макаронів, сосисок, деяких хлібобулочних виробів, ковбас, морозива, різних напівфабрикатів. На перший погляд наявність у них яєць неочевидна, проте на нього вказують такі інгредієнти у складі, як лецитин, альбумін, лізоцим, коагулянт, загусник, емульгатор, вітелін, глобулін.
Виконання аналізу безпечне для пацієнта порівняно зі шкірними тестами (in vivo), оскільки унеможливлює контакт з алергеном. Крім того, прийом антигістамінних препаратів та вікові особливості не впливають на якість та точність дослідження.