Загальна інформація про дослідження
З яблука виділено алергени, які перехресно реагують з алергенами полину, берези, тимофіївки, арахісу, фундуку та селери. Також виявлено перехресну реактивність з білками томатів, ківі, плодів личі, манго, банана, апельсина, персика та моркви.
У зв’язку з наявністю перехресної реакції між алергенами яблука та пилку берези у 40-70 % сенсибілізованих до пилку пацієнтів виникає свербіж, пощипування в ротовій порожнині та інші прояви алергії при вживанні яблук. Перехресні реакції можуть спостерігатися також у людей, сенсибілізованих до пилку японського кедра, їжаки збірної, полину та амброзії. Однак деякі пацієнти можуть мати алергію на яблука та не реагувати на алергени берези та інших рослин.
У сенсибілізованих людей алергічна реакція при вживанні яблук частіше проявляється у вигляді орального алергічного синдрому (свербіж та подразнення в ротовій порожнині), рідше – у вигляді ангіоонабряка, кропив’янки, ринокон’юнктивіту, болів у животі, нападу астми та дуже рідко – у вигляді анафілаксії.