Загальна інформація про дослідження
Скумбрія – риба, що мешкає в солоних водоймищах, влітку наближається до узбережжя в період нересту, високо цінується за своє м’ясо. Швидко псується при неправильному зберіганні через велику кількість гістаміну, тому часто використовується в консервованому вигляді. У дослідженні дорослих пацієнтів, які мають алергію на риб та ракоподібних, скумбрія була другою за частотою причиною алергій.
Харчова алергія на скумбрію може швидко проявлятися, відразу після її вживання, частіше шкірним висипом (кропивницею) або свербінням слизових оболонок ротової порожнини. Більш серйозні прояви можуть включати набряк тканин обличчя, горла і ротової порожнини, утруднення дихання і задуха, болі в животі, нудоту і блювання. Тяжкі форми алергії позначаються як анафілаксія, можуть виявлятися різким зниженням артеріального тиску (анафілактичний шок), втратою свідомості, комою. Прогноз алергії на скумбрію та інших риб можна побічно визначити за кількістю з’їденої риби та тяжкістю проявів алергічної реакції: якщо важкі симптоми виникли на невелику кількість риби, то алергію можна вважати тяжкою. Найчастіше алергія на рибу проявляється ще в дитинстві, але може початися у дорослих і залишитися на все життя.