Загальна інформація про дослідження
Харчова алергія – викликана їжею реакція, в основі якої лежать імунні механізми. Її нерідко можна сплутати з харчовою непереносимістю, що з іншими причинами (особливостями приготування їжі, складом продукту, метаболічними порушеннями, захворюваннями ШКТ).
Харчові алергени бувають тваринного чи рослинного походження. Між собою алергени розрізняються за розчинністю, ферментативною та температурною стабільністю. Якісь харчові алергени в процесі кулінарної обробки, консервування можуть втрачати свої алергенні властивості, якісь, навпаки, посилювати їх. Клінічними проявами харчової алергії можуть бути кропив’янка, ангіоонабряк, напади бронхіальної астми, анафілактичний шок, загострення атопічного дерматиту та рідше алергічний риніт.
Харчова алергія найчастіше спостерігається у дітей перших років життя, переважно до 3-річного віку. Близько 90 % всіх алергічних реакцій на їжу пов’язані з вживанням молока, курячих яєць, риби та морепродуктів, сої, пшениці, арахісу та горіхів.
Риба є одним із основних харчових алергенів. Гіперчутливість до неї може виявлятися як легкими симптомами, і важкими анафілактичними реакціями. Однак нерідко особи, сенсибілізовані одного виду риби, можуть без будь-яких симптомів вживати інші її різновиди.