Загальна інформація про дослідження
Харчова алергія – неадекватна імунна реакція на білки їжі. Харчова алергія частіше виникає у дітей на перших роках життя, а до 5-6-річного віку у багатьох розвивається толерантність до вживання причинно-значущих продуктів, але в деяких випадках гіперчутливість зберігається і в дорослому віці.
Найчастіше у дітей реєструється алергія на білки коров’ячого молока, основними серед яких є казеїн, альфа-лактальбумін та бета-лактоглобулін. Реакція на цільне коров’яче молоко за відсутності сенсибілізації до казеїну дозволяє здебільшого вживати кисломолочні продукти. Гіперчутливість до казеїну не завжди зникає в дитинстві і може зберігатися багато років у дорослому віці або на все життя.
Харчову алергію нерідко можна сплутати з харчовою непереносимістю, що з іншими причинами (особливостями приготування їжі, складом продукту, метаболічними порушеннями, захворюваннями ШКТ). Пацієнт може мати гіперчутливість лише до одного алергену або одночасно до кількох.