Загальна інформація про дослідження
Діаміноксидаза (ДАО,DAO) – фермент, що відіграє ключову роль у розпаді гістаміну, що надходить з їжею.
Гістамін – це біогенний амін, синтезується з амінокислоти гістидину в тучних клітинах, базофілах, тромбоцитах та деяких нейронах, де знаходиться внутрішньоклітинно в бульбашках, виділяється при стимуляції та є медіатором алергічних та псевдоалергічних реакцій. Відсутність толерантності до гістаміну (ВТГ) – стан непереносимості гістаміну, що надходить з їжею, причиною якого є дефіцит/недостатня активність ферменту діаміноксидази або зміна співвідношення гістаміну, що надходить, і ферменту, що проявляється клінічною симптоматикою, схожою з симптомами при алергічних захворюваннях. ВТГ спостерігається у 1 % населення різних країн світу, до 80 % становлять жінки середнього віку. «Неалергічні» фактори», які вивільняють гістамін/блокують DAO і призводять до ВТГ – це продукти харчування, багаті на гістамін, лікарські препарати, хімічні та фізичні агенти, алкоголь, гіпоксія, нейропептиди, ензими, а також пошкодження ентероцитів при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. , Нестача вітаміну B6.
Гістамін при ВТГ накопичується в організмі та викликає загальноалергічні симптоми (не IgE-обумовлена алергія), які найчастіше інтерпретуються як симптоми харчової алергії.