Онлайн запис

Цитомегаловірус (CMV), (зішкріб, сеча, плазма, ліквор). ПЛР

Загальна інформація про дослідження

Цитомегаловірус людини (ЦМВ) відноситься до сімейства вірусів герпесу. Так само, як і інші її представники, він може зберігатися у людини все життя. У здорових людей з нормальним імунітетом інфекція протікає без ускладнень (і часто безсимптомно). Однак ЦМВ небезпечний при імунодефіциті і при вагітності (для дитини).

ЦМВ передається через різні біологічні рідини (слину, сечу, сперму, кров). Заразитися можна при незахищеному сексі, поцілунках, контакті з сечею або слиною. Крім того, існує “вертикальний” шлях передачі інфекції – від матері до дитини (під час вагітності, пологів і при годуванні).

ЦМВ широко поширений, але через те що інфікування, як правило, протікає безсимптомно, більшість тих, що заразилися не підозрюють про те, що вони носії вірусу. Іноді захворювання нагадує інфекційний мононуклеоз: підвищується температура, болить горло, збільшуються лімфатичні вузли. Надалі ЦМВ зберігається всередині клітин в неактивному стані. Але якщо організм виявиться ослаблений, то вірус знову почне розмножуватися.

Вагітній особливо важливо знати, чи була вона заражена ЦМВ в минулому. Саме це визначає, чи небезпечний вірус для плода і новонародженого дитини. Якщо жінка раніше вже була заражена, то ризик для дитини мінімальний. Хоча під час вагітності може загостритися стара інфекція, при такій формі ускладнення відбуваються рідко. Якщо ж вагітна раніше не була інфікована, виходить, що під час вагітності вона може заразитися вперше. Для плода / дитини небезпечно саме це. При первинній інфекції у вагітної вірус часто потрапляє і в організм дитини. Це ще не означає, що дитина захворіє. Звичайно зараження протікає безсимптомно, проте приблизно в 10 % випадків воно призводить до вроджених патологій: мікроцефалиії, церебральної кальцифікації, висипу, збільшення селезінки і печінки, зниження інтелекту і глухоті, можливий навіть летальний результат.
Становить небезпеку ЦМВ і при ослабленні імунної системи, наприклад для хворих на СНІД і людей, які приймають імунодепресанти (при пересадці органів). При цьому цитомегаловірусна інфекція протікає у важкій формі.
Гостра цитомегаловірусна інфекція іноді проявляється у новонародженої дитини. Основний метод діагностики – це виявлення вірусної ДНК в сечі, слині або крові за допомогою ПЛР.

Як необхідно підготуватися до даного аналізу?

Код: 597

Вартість: 380.00 грн
Термін виконання:

Разом: 380.00 грн
Результати лабороторного дослідження не є діагнозом і вимагають консультації суміжних фахівців Звертайтеся до фахівців Протос

    Зв'язатися з нами
    Надішліть нам листа і ми зв'яжемося з Вами найближчим часом
    Повідомлення
    Записатися на аналіз