Вітамін В12 міститься виключно в продуктах тваринного походження, таких як м’ясо (особливо печінка і нирки), риба, яйця, молочні продукти. В останні роки важливим джерелом вітаміну В12, особливо для вегетаріанців, стали збагачені ним каші, хліб, сухі сніданки і інші зернові продукти.
В12 важливий для синтезу нуклеїнових кислот, утворення еритроцитів, клітинного і тканинного обміну, до того ж він бере участь в підтримці нормального функціонування нервової системи. Дефіцит вітаміну В12 може привести до розвитку макроцитарної (мегалобластної) анемії. Основним її проявом є зменшення кількості еритроцитів в крові, але збільшення при цьому їх розміру – синтезу макроцитів. Макроцити, як правило, мають більш коротку тривалість життя в порівнянні з нормальними еритроцитами і більше схильні до гемолізу, що призводить до втоми, слабкості і інших симптомів анемії. Нестача вітаміну В12 загрожує ураженням нервової системи (фунікулярний мієлоз), яке проявляється у вигляді поколювання в ногах і руках пацієнта (дистальні парестезії), розладі чутливості, підвищення сухожильних рефлексів.
Інтерпретація результату
Причини підвищення рівня вітаміну В12:
гостра і хронічна мієломна лейкемія;
хвороби печінки (гострий і хронічний гепатит, цироз, печінкова кома). Порушення депонування вітаміну В12 в печінці;
справжня поліцитемія - злоякісне захворювання кровотворної системи, що супроводжується гіперплазією клітинних елементів кісткового мозку і збільшенням рівня сироваткового вітаміну В12.
Причини зниження рівня вітаміну В12:
перніциозна анемія - захворювання, обумовлене порушенням кровотворення через нестачу в організмі вітаміну B12. В його основі лежить вроджена нездатність шлунка секретувати внутрішній фактор - виробляється додатковими клітинами шлунка комплексне з'єднання, необхідне для засвоєння вітаміну В12 в кишківнику;
втрата вітаміну при глистних інвазіях (широкий лентець);
вагітність (частіше в останньому триместрі);
повна або часткова гастроектомія;
атрофічний гастрит;
запальні захворювання кишківника (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, регіонарний ентерит);
хвороби кишківника, що супроводжуються порушенням всмоктування (целіакія);
природжена відсутність транскобаламіна-2, через який порушується всмоктування і транспортування вітаміну В12;
туберкульоз клубової кишки;
лімфома тонкої кишки.
Як необхідно підготуватися до даного аналізу?
Прийом їжі:
кров для виконання лабораторних досліджень рекомендується здавати вранці натщесерце, після 8 - 12 годинного нічного періоду голодування;
незадовго до взяття крові випити 1-2 склянки звичайної негазованої води.
Лікарські препарати:
за погодженням з лікуючим лікарем відмовитися від прийому лікарських препаратів, біологічно активних добавок, що містять біотин (вітамін Н, вітамін В7) не менше ніж за добу до здачі аналізів;
при здачі аналізів на тлі прийому лікарських препаратів і біологічно активних добавок обов'язково повідомити адміністратора.
Фізичні навантаження і емоційний стан:
не займатися спортом;
виключити підвищені емоційні навантаження;
за кілька хвилин перед взяттям крові прийняти зручне положення (сісти), розслабитися, заспокоїтися.
Алкоголь і куріння:
утриматися від вживання алкоголю протягом 72 годин до здачі аналізу;
не курити як мінімум за 30 хвилин до взяття крові.
Фізіологічний стан жінки:
уточнити оптимальні дні менструального циклу (або термін вагітності) для здачі крові на фолікулостимулюючий гормон (ФСГ), лютеїнізуючого гормону (ЛГ), прогестерон, естрадіол, андростендіон, 17-гідроксіпрогестерон, пролактин, а також на специфічні маркери: ингибин В і антімюллеровскій гормон;
необхідно вірно вказати фазу менструального циклу або термін вагітності.
Час доби:
деякі тести рекомендується здавати строго в певний час доби. У разі проведення моніторингу лабораторного показника повторна його здача повинна відбуватися в один і той же час.
Діагностичні процедури
не рекомендується здавати кров після рентгенографії, КТ, МРТ, фізіотерапевтичних процедур і інструментальних обстежень.