Загальна інформація про дослідження
У розчинній каві іноді містяться добавки цикорію, нуту, злаків, фруктів. Як ароматизатор кави можуть додавати в морозиво, здобну випічку, кондитерські вироби, лікери. Він містить понад 200 різних речовин, серед яких кофеїн, який застосовується і в медицині.
Професійна алергія, що виникає у людей, задіяних у збиранні та виробництві кави, нерідке явище. Реакція на дрібнодисперсний пил зелених кавових бобів проявляється бронхіальною астмою, алергічним ринітом та/або кон’юнктивітом, контактним дерматитом. Але на відміну від зелених кавових бобів смажені кавові зерна і отримана з них заварна або розчинна кава містять набагато менше алергенів. І навіть люди, які сенсибілізовані до зелених кавових зерен, у більшості випадків можуть спокійно вживати кавові напої.
Відповідно до описаних у літературі випадків, гіперчутливість до кави може виявлятися головним болем, діареєю, болями в животі, різкою загальною слабкістю, кропив’янкою, ангіоонабряками, загостреннями алергічного риніту, атопічного дерматиту. Відомі випадки повного зникнення висипів у людей з хронічною кропив’янкою та ангіоонабряком після повного припинення вживання кави.
Хоча харчова алергія на каву не поширена, вона повністю не виключається без лабораторних даних, результатів шкірних і провокаційних тестів. У зв’язку з частою присутністю в розчинній каві різних добавок і замінників буває важко диференціювати клінічну реакцію безпосередньо на каву або інші речовини, що містяться в кавовому напою. Також важливо відрізняти алергічні реакції на каву від впливу кофеїну на серцево-судинну, нервову систему, які можуть виявлятися зміною артеріального тиску, частотою серцевих скорочень, нервовим збудженням, гіпервентиляцією легень та ін.
Метою даного дослідження є визначення специфічних IgE до алергенів кави, яке характеризується високою точністю та специфічністю, заснован на імунофлюоресцентному методі, рекомендована ВООЗ та Всесвітньою організацією алергологів як “золотий стандарт” визначення концентрації IgE-антитіл.
Як необхідно підготуватися до даного аналізу?
